email επικοινωνίας emapetote@yahoo.gr

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Για το ''κούρεμα'' των αποθεματικών των ταμείων μαςΡΗΤΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ & το ΕΦΑΠΑΞ                                       24-3-2012

Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Στις 6/3/2012 αποφασίστηκε η συμμετοχή των Ταμείων στο κούρεμα των ομολόγων, κατά 53,5%.. Έτσι το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στο οποίο ανήκει και το ΤΑΠ ΟΤΕ, από 1 δις 408 εκατομμύρια σε ομόλογα θα πάρει νέα ομόλογα 655 εκατ.  Τα νέα ομόλογα θα λήγουν από το 2023 έως το 2042. Έτσι δεν θα είναι μόνο κουρεμένα, αλλά και χρονικά υποβαθμισμένα  πχ ομόλογο 3 εκατ. ευρώ που έληγε το 2014 αντικαθίσταται με ομόλογο 1,3 εκατ. περίπου που θα λήγει από το 2025!!!
Τα παραπάνω είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη, περιλαμβάνει τα αποθεματικά των  ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η τελευταία έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος των αποθεματικών αυτών σε ομόλογα, τα οποία κουρεύτηκαν υποχρεωτικά . Οι απώλειες υπολογίζονται σε πάνω από 15 δις ευρώ!!! Το υποχρεωτικό αυτό κούρεμα έγινε διότι τα ταμεία θεωρήθηκαν ιδιώτες επενδυτές, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Αποτελούν, δηλαδή, τμήμα της «γενικής Κυβέρνησης», καθώς οι δαπάνες τους εγκρίνονται από το ελεγκτικό συνέδριο και στην πραγματικότητα από τη φύση τους τα ταμεία είναι ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ και ΟΧΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. Όλα αυτά βέβαια για την τρικολόρε κυβέρνηση υπαλλήλων της Μέρκελ και των τραπεζών είναι ψιλά γράμματα.
Η ΚΛΕΨΙΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Στα δικά μας ταμεία οι απώλειες είναι σημαντικότατες.
Το Ταμείο Επικουρικής Σύνταξης και Εφάπαξ χάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης συμμετέχει στο κούρεμα ομολόγων με 182 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία γίνονται 85 εκατομμύρια. Συγχρόνως από το υποχρεωτικό κούρεμα στην Τράπεζα της Ελλάδος η χασούρα ίσως φτάσει και τα 65 εκατομμύρια ευρώ. ( υπήρχαν 19 εκατ του κλάδου υγείας, 34 του κλάδου επικουρίας και 66 του κλάδου εφάπαξ). 
  Συνάδελφοι
 Όσον αφορά το υποχρεωτικό κούρεμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, σίγουρα η παρέμβαση μας μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ήταν δύσκολη έως αδύνατη. Το εθελοντικό όμως κούρεμα γιατί το ψήφισαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και το στήριξαν οι της ΠΑΣΚΕ; Στην συνεδρίαση της ΠΕΤ ΟΤΕ 6-12-2011, ο εκπρόσωπος μας στο ΔΣ έθεσε το θέμα . Όλες όμως οι άλλες παρατάξεις δεν αντέδρασαν ενώ ο  εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ υποστήριξε μετ’επιτάσεως ότι το επικουρικό δεν θα μπει σε κούρεμα. Όμως, πριν ο κόκορας λαλήσει τρεις … Βέβαια τότε ήταν προεκλογική περίοδος, τώρα δέσαμε τον γάιδαρο…
Στην ΕΔΕΚΤ ΟΤΕ, γιατί Πρόεδρος & Γραμματέας της ΟΜΕ ΟΤΕ στήριξαν το κούρεμα; Ποιους τελικά  εκπροσωπούν με τη στάση τους;
Τελευταία αρχίζουν τα παπαγαλάκια να μιλούν για αναπλήρωση απωλειών από το κράτος.
Όμως η Κυβέρνηση παραδέχεται πως δεν μπορεί να τεκμηριώσει πως θα γίνει αυτή η αναπλήρωση και ενώ οι εκπρόσωποι ταμείων ζήτησαν να ανταλλάξουν τα ομόλογα με μετοχές υγειών ΔΕΚΟ, η απάντηση που τους δόθηκε ήταν η κοινότυπη: “οι κοινοτικοί δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα που θα βοηθάει το κοινωνικό κράτος”!!!
Καλά οι πολιτικοί, οι «εργατικοί εκπρόσωποι» ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ από πού παίρνουν εντολές;
 Έγινε συνεδρίαση Δ.Σ ΟΜΕ & ΠΕΤ και δεν το καταλάβαμε; Ασχολήθηκε η Σ.Α ΠΕΤ ΟΤΕ με το «κούρεμα»; Πολύ σύντομα ας ετοιμαστούμε για νέες μειώσεις μισθών, φαρμάκων, εφάπαξ, συντάξεων ώστε οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ να γίνουν ειδική τριτοκοσμική ζώνη. Λύση υπάρχει; ΟΧΙ όσο οι εργαζόμενοι στηρίζουν και ψηφίζουν πολιτικές μνημονίου που μας οδηγούν στην εξαθλίωση.   
ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ …
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ε.Μ.Α

Υστερόγραφο. Η κυβέρνηση φρόντισε με νόμο να μην έχουν ποινικές ευθύνες όσοι υλοποίησαν το κούρεμα των ταμείων. Τα καλά και συμφέροντα άλλη μια φορά….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου